U centru stranih jezika “OLÉ” možete naučiti,
poboljšati svoje znanje, usavršiti konverzaciju i steći validnu diplomu za

Španski jezik

UPIS JE U TOKU!

“Hablas Español?”

Španski jezik zajedno sa francuskim, italijanskim, portugalskim i rumunskim pripada grupi romanskih jezika. Isprva kao dijalekt Kastilja la Manče, sedišta španskih kraljeva, vrlo brzo se nametnuo čitavoj teritoriji kraljevine, postavši zvanični jezik. I u samom imenu je sačuvan trag porekla, budući da se drugačije naziva kastiljanskim (castellano).

Kao posledica velikih kolonijalnih osvajanja proteklih vekova španski jezik se, sem u Španiji, govori na još tri kontinenta: u Africi (Ekvatorijana Gvineja), Aziji (Filipini), kao i čitavoj Južnoj i Srednjoj Americi. Takođe je zastupljen kao maternji jezik velikog broja stanovnika Sjedinjenih Američkih Država.

Španski se po zastupljenosti nalazi na trećem mestu u svetu, odmah posle kineskog i engleskog, budući da se njime služi više od pola milijarde ljudi. A šta reći o ljubiteljima hispano kulture i o svim zainteresovanima za učenje španskog jezika... Nemoguće ih je nabrojati.

Zašto biste poželeli da učite španski jezik? Lista razloga i motiva je ogromna... Često se kaže da se španski jako lako uči. Poznat je po svojoj fluidnosti i zvučnosti. Španski alfabet broji 29 znakova a pravila čitanja i izgovora lako se usvajaju, pogotovo za osobe sa našeg govornog područja.

Jedan jezik oslikava dušu naroda koji se njime služi. I zaista, u španskom jeziku možemo prepoznati osobenosti hispano naroda: toplinu, srdačnost, neposrednost, vatrenost...

Učeći jezik upoznaćete se sa hispano kulturom, koja u određenim domenima predstavlja sam vrh svetske kulture, od slikarstva (Pikaso, Velaskes, Goja, Dali...), književnosti (Servantes, Markes, Kortasar, Borhes), arhitekture (Gaudi...), preko filma (Almodovar, Luna, Bardem, Banderas...) do raznovrsne muzike (De Lusija, Pjacola, marijači, Iglesijas, Šakira...), plesa (tango, salsa...) i fudbala (Di Stefano, Maradona, najveći evropski derbi Real - Barselona...).

Ako se malo zamislite, sigurno ćete pronaći i sopstvene razloge i motive, zar ne? Slobodno ih dodajte na listu!

¡Hasta pronto!